Presa internațională se uită la REFERENDUMUL nostru: „Democrația din România, lovită de un puseu de febră”

Presa internațională se uită la REFERENDUMUL nostru: Democrația din România, lovită de un puseu de febră
Publicat: 27/07/2012, 14:32
Actualizat: 27/07/2012, 14:32

Presa internațională acordă spații ample situației din România cu două zile înainte de referendumul privind demiterea președintelui Traian Băsescu, comentând și analizând evenimentele de la București.

După aproape 23 de ani de la prăbușirea uneia dintre cele mai represive dictaturi din Europa, românii trăiesc în continuare într-o democrație care funcționează prost, așa cum arată recentul „puseu de febră” care a îngrijorat Europa, scrie vineri AFP, într-o analiză semnată de Isabelle Wesselingh, intitulată „România, o tânără democrație europeană suferindă”, care citează opiniile unor analiști români și străini.

Între cauzele „bolii” se află „partidele politice clientelare care reprezintă mai degrabă grupuri de interese economice decât o ideologie și al căror scop este să dețină toate frâiele puterii, nu să apere interesul public”, apreciază Mircea Kivu, citat de agenția franceză.

Tot între cauze se află o societate civilă uneori instrumentalizată, alteori incapabilă să se mobilizeze pentru a cere mai mult respect față de democrație, este de părere Jean-Michel de Waele, profesor de științe politice la Universitatea Liberă din Bruxelles.

În tabloul nu întotdeauna îmbucurător al democrației române, justiția este o sursă de speranță, apreciază experții citați, iar pentru viitor supravegherea Uniunii Europene va fi crucială, subliniază ei.

Europa urmărește cu interes să vadă ce se va întâmpla duminică, scrie Vlad Odobescu pentru cotidianul american USA TODAY, într-un amplu material intitulat „Vot crucial duminică în timp ce România înclină spre autocrație”, preluat de numeroase publicații americane. Criza politică din România ar putea afecta ani de progrese democratice, iar analiștii afirmă că Occidentul ar trebui să acționeze mai decisiv pentru a opri regresele unor țări din Europa de Est ca Ungaria și Bulgaria, înaintea unei reveniri la autocrație.

„Există o extraordinară fragilitate a instituțiilor democratice din România și din unele locuri în Europa Centrală”, apreciază Heather Conley, directoarea de programe pentru Europa din cadrul Centrului pentru Studii Strategice și Internaționale de la Washington, care subliniază, pentru USA Today, că, „în pofida străbaterii unei căi foarte, foarte lungi în ultimii 20 de ani, asistăm la o regresie în domeniul democrației și statului de drept”.

Această conversie a fost deosebit de memorabilă în România, apreciază cotidianul american, reamintind că dictatorul comunist Nicolae Ceaușescu și soția sa au fost judecați și executați în ziua de Crăciun, în 1989. În cei 23 de ani scurși de atunci, România a fost nevoită să suporte o corupție endemică, să facă față unei economii șubrede și să impună respectarea drepturilor omului. În urma acestor schimbări, țara a devenit membră UE și NATO, dar nu a reușit să depășească tradiția acaparării puterii, veche de secole, apreciază USA Today.

FINANCIAL TIMES scrie într-un material intitulat „Votul privind destituirea președintelui poate pecetlui viitorul țării” că referendumul de duminică poate însemna sfârșitul carierei politice a lui Traian Băsescu, un fost căpitan de vas care a fost cândva unul dintre cei mai populari politicieni, dar care și-a văzut popularitatea afectată de măsurile de austeritate impuse în 2010. Sondajele de opinie arată că doi din trei români ar vota pentru demiterea sa, notează publicația.

Însă referendumul va fi valid doar dacă la urne se vor prezenta 50 la sută dintre cei 18,3 milioane de români cu drept de vot, un prag care pare de neatins într-o țară în care „oboseala alegătorilor” atinge un nivel înalt, subliniază FT. În plus, cele aproximativ trei milioane de români care au emigrat în străinătate în ultimii ani pot fi, de asemenea, „reticenți” față de vot, notează publicația citând sociologi. În schimb, Băsescu, aflat la putere din 2004, a decis să încurajeze absenteismul la vot pentru ca să își poată duce la capăt al doilea mandat.

„Mari manifestații la București cu trei zile înainte de referendum”, scrie LE MONDE în ediția electronică de joi, referindu-se la mitingurile de susținere sau pentru denunțarea suspendării lui Băsescu, care ilustrează, în opinia publicației, disensiunile profunde din rândul electoratului.

Cotidianul francez citează Uniunea Social-Liberală (USL), potrivit căreia aproximativ 35.000 de persoane au ieșit pe stradă joi pentru a cere destituirea președintelui român, dar și pe organizatorii reuniunii concurente, care a anunțat că aproximativ 9.000 de persoane au protestat față de supendarea șefului statului din funcție.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
FOTO. A cumpărat o dubă și a transformat-o într-o locuință de lux cu 140.000 $....
Babs, apariție răvășitoare pe un iaht din Dubai. Fosta iubită a lui Dorian Popa i-a...
Halep și-a luat casă la Dubai de peste un milion de euro! Iubitul de 57...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Cel mai mare atac ucrainean de la începutul războiului. Peste 100 de drone au lovit...
Ce scrie, de fapt, pe cel mai scump șervețel din lume. S-a vândut cu peste...
Dieta simplă a „Mamei Natură” | Ce mănâncă Roxana Ionescu, pentru a se menține în...
Alertă de vreme rea. Este cod galben de ploi şi grindină în mai multe zone...
"Aș vrea să te strâng în brațe". Ți se rupe sufletul de durere! Mesajul emoționant...
Poveste de dragoste cu final tragic! Tânără în vârstă de 21 de ani, ucisă cu...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Pe ce șosele îți trebuie rovinietă? Este obligatorie pe DN-urile ce trec prin localitate?
Pentagon: Loviturile ucrainene au afectat 14% din capacitatea Rusiei de rafinare a petrolului
CERCETĂTORII cred că au AFLAT care este FORMA UNIVERSULUI!
Se verifică banii românilor. Este obligatoriu să anunți. Termen până pe 27 Mai
Umanitatea, tot mai aproape de „viața fără sfârșit”. Cercetările despre criogenare au intrat într-o altă...
Ce cadou a putut să îi facă un mire proaspetei sale soții, în noaptea nunții....
Ce poți face dacă ai o soră geamănă? O trimiți la muncă în locul tău!...
Culiță Sterp a apelat de urgență la mama Geta! Cu ce bunătăți s-a dus femeia...
"Țipete foarte puternice, mobilă răsturnată".Crimă șocantă în Sibiu! O tânără de 21 de ani, ucisă...
BANCUL ZILEI. Bulă e cu o tipă în pat. Gagica: - Bulă, ai un clopoțel...
Noi cercetări arată că polenul poate modifica vremea
×